Werken aan duurzame inzetbaarheid stopt niet na vijf uur!

‘En ze werkten nog lang, gemotiveerd, gezond en gelukkig’. Welke ondernemer slaapt er niet heerlijk na het lezen van zo’n sprookjesachtige zin? Zeker aan het einde van een drukke werkdag die bol stond van vergaderingen en acties rondom personeelsbeleid, verzuimtrainingen, loopbaan-trajecten, uitvoering van gezondheids- en veiligheidsbeleid enz.


Ondanks alle inspanningen om te werken aan duurzame inzetbaarheid (de mate, waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen en kunnen blijven werken, binnen of buiten de organisatie) merken veel ondernemers dat de praktijk niet altijd eindigt als een zin uit een sprookje. Natuurlijk zijn er al veel successen geboekt en heeft iedere organisatie gemotiveerde en gezonde medewerkers maar we kennen ook allemaal de situaties en gevallen waarin niets lijkt te werken.


Er spelen bij medewerkers veel zaken waar ondernemers geen invloed op hebben. Van relationele problemen, blessures door risicovolle sporten, ongezonde eetgewoontes tot opgelopen trauma’s en financiele problemen….alle mooie personele acties die overdag zijn uitgezet lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen zodra het einde werkdag is.


Er zijn zoals gezegd veel beinvloedbare factoren die iedere ondernemer binnen de organisatie op kan pakken. Een simpele zoekopdracht in oogle leidt direct al tot vele vormen van kennisdeling op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Iedereen kan hier zijn voordeel mee doen en verder aan de slag gaan om de bewustwording van medewerkers te vergroten op dit vlak want duurzame inzetbaarheid levert namelijk wel iets op:

 


Ook zijn er steeds meer mogelijkheden en instrumenten om aansluitend bij de huidige en toekomstige participatiesamenleving de slag te maken van ‘helpen’ naar ‘eigen regie’. Het inzetten van vernieuwende gesprekstechnieken en wetenschappelijke instrumenten gericht op het formuleren van eigen actiepunten, zorgen ervoor dat duurzame inzetbaarheid integraal kan worden ingezet en dus niet ophoudt na vijf uur. Vooral op deze, tot nu toe ongrijpbare aspecten, valt voor veel organisaties nog winst te behalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *