Wat betekent de Participatiewet voor uw bedrijf?

Nu de Eerste Kamer recentelijk een definitief akkoord heeft gegeven, treedt vanaf 1 januari 2015 de Participatiewet in werking. Met de Participatiewet komt er 1 regeling voor mensen die een opstap nodig hebben richting de arbeidsmarkt. Mooi uitgangspunt horen we u denken maar wat betekent dit nu concreet voor u als West-Brabantse ondernemer?
 

 

 

 

 

Een van de afspraken die voortkomt uit de nieuwe wet is dat er landelijk 125.000 banen komen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; 100.000 banen voor de marktsector en 25.000 voor de overheid. Dit moet in 2026 gerealiseerd zijn. Voor West-Brabant betekent dit dat er in de periode 2014 t/m 2016 op de markt 580 (garantie)banen ingevuld moeten zijn door de doelgroepen uit de Participatiewet (en 145 bij de overheid). Wanneer dit aantal niet gehaald wordt in de regio, dan volgt er voor alle bedrijven met meer dan 25 medewerkers vanaf 2017 een boete van € 5.000,- per niet ingevulde garantiebaan per bedrijf.

 

 

 

 

 

Natuurlijk wordt u als ondernemer niet direct enthousiast van boetes en bindende afspraken. Daarom redeneert WVS-groep vanuit kansen. En die zijn er zeker rondom de Participatiewet. We hebben ze onderstaand op voor u op een rij gezet:

Diverse financiële voordelen

Als u aan de slag gaat met mensen vanuit de Participatiewet, zijn er diverse (premie-)kortingen en subsidies waar u financieel optimaal van kunt profiteren.

Weinig risico
U loopt als ondernemer liever geen risico. En dat hoeft ook niet wanneer u aan de slag gaat met de doelgroep uit de nieuwe wet. Zo is er een no-risk polis waarbij gemeenten bij ziekte de loondoorbetalingsplicht voor haar rekening neemt. Ook worden aanpassingen aan de werkplek en begeleiding voor u uit handen genomen.

Gemotiveerde mensen
Mocht er twijfel zijn over de motivatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dan kunnen andere ondernemers deze vast voor u wegnemen. WVS-groep werkt dagelijks met bijna 700 ondernemers en wie kan u beter overtuigen van de voordelen dan een ondernemer zelf? Lees meer

MVO
Steeds meer ondernemers merken dat ze MVO serieus moeten inzetten om concurrerend te blijven. Dit kan zijn omdat opdrachtgevers deze eisen stellen, maar ook omdat de maatschappelijke verwachtingen van het publiek, consumenten en overheden toenemen. Door te werken vanuit de Participatiewet zet u grote stappen op het vlak van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

 

 

 

 

 

Het streven om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden, gaat verder dan alleen het uitvoeren van een nieuwe wet. Steeds vaker worden er in aanbestedingen social return voorwaarden opgenomen. Wij helpen u graag op weg om dit op een goede manier in te vullen.

Benieuwd wat de Participatiewet specifiek voor uw bedrijf betekent? Neem dan contact  met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *