“Evenwicht houdt het Flying Team in balans”

Flying Team WVS

Dat steeds meer bedrijven een Flying Team in laten vliegen van de WVS-groep is een feit. Maar hoe komt zo’n dreamteam eigenlijk tot stand? Hans van Eekelen geeft ons een kijkje achter de schermen.

Hans is officieel werkleider van de WOL-teams. Dat zijn teams die Werken Op Locatie. Maar het grootste deel van zijn tijd is hij projectleider Flying Teams. Hij stelt de teams samen. “Als de klant een opdracht plaatst breng ik eerst een aantal zaken in kaart”, vertelt Hans. “Ik wil weten om wat voor soort werk het gaat, hoe ziet de werkomgeving er uit, is het er warm of juist koud, gaat het om fysiek zwaar werk, dat soort zaken”. Om het
plaatje compleet te maken neemt Hans een kijkje op lokatie. “En dan ga ik puzzelen”.

Tranen met tuiten
De Flying Teams worden samengesteld met mensen die werken in de
doorstroomhal. Daar werken 80 à 90 mensen. Hans: “ik weet van elk van hen wat ze wel en wat ze niet kunnen en ik weet ook wie er allround inzetbaar zijn”. Dat verandert voortdurend want mensen blijven zich ontwikkelen. Een aantal medewerkers in de doorstroomhal is erg enthousiast en ambitieus. Maar er is ook een groep die liever in hun vertrouwde omgeving blijft. “Daarom hebben we de training “Er Op Uit” ontwikkeld”, legt Hans uit, “in deze training leren we mensen hoe
het er aan toe gaat in het bedrijfsleven. We brengen het bedrijfsleven dichterbij”. Soms gaat iemand met een Flying Team mee om te ontdekken hoe dat in zijn werk gaat. “Dat is vaak een groot succes”, lacht Hans, “pas geleden moest iemand met het Flying Team mee en huilde daarom tranen met tuiten. Vervolgens werkte dat team voor langere tijd bij de klant en wilde deze medewerker daar nooit meer weg”.

Leermomenten
Hans schakelt zijn collega-werkleiders in bij het samenstellen van een team. “Wij overleggen per klus over wie wat zou kunnen doen”. Vervolgens gaat Hans met alle gegevens die hij heeft verzameld aan de slag en stelt het team samen. Daarbij slaat hij heel af en toe de plank mis. “Ik had een autistische jongen ingedeeld in een Flying Team. Dat ging prima, totdat na een tijdje de hal qua opstelling anders was ingedeeld. Zodra deze medewerker de hal binnenstapte en met die verandering
geconfronteerd werd nam hij de benen”. Er is ook wel eens door de bedrijfsarts ingegrepen omdat iemand het werk fysiek niet
aan kon. “Dat zijn leermomenten. Nu vraag ik zeer regelmatig de FML op bij de bedrijfsarts. Dat is de Functie Mogelijkheid Lijst. Dan kom ik niet (of minder) voor verrassingen te staan. Zo professionaliseren we ons. Als teams en als samensteller”.

Evenwicht
In elk team zorgt Hans voor een evenwichtige samenstelling. Een goed team is een mix van sterkere en zwakkere medewerkers. Soms gaat er een leidinggevende mee en soms volstaat het als een eerste medewerker of assistent werkleider meegaat. Dat is afhankelijk van het soort werk en de samenstelling van het team. Afwegingen die Hans dagelijks moet maken. “Het is steeds weer een flinke puzzel om een team goed samen te stellen. Dat maakt mijn werk ontzettend leuk”. Ook als er meer geregeld moet worden steekt Hans de handen uit de mouwen. Hij bekijkt per klus of er hulpmiddelen nodig zijn. Zoals bijvoorbeeld het werken op pallets bij Vos Logistics. “Lopende banden, pallets, andere zaken, niks is ons te gek. We nemen alles mee en richten zelf ons plekje in zodat we goed voorbereid aan het werk kunnen beginnen. Dat is soms improviseren maar het lukt altijd!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *