Kijkdag Sociaal Ondernemen 16 februari 2017

Heineken Etten-Leur opende haar deuren tijdens de Kijkdag Sociaal Ondernemen
Heineken Etten-Leur opende haar deuren tijdens de Kijkdag Sociaal Ondernemen

16 februari jl. organiseerde de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging in samenwerking met het WerkgeversServicepunt West-Brabant voor de tweede keer een Kijkdag Sociaal Ondernemen. Heineken Groothandel in Etten-Leur opende hiervoor haar deuren, net als tientallen andere bedrijven in de regio. Onder het motto “Bekijk ’t maar” konden ondernemers er een kijkje op de werkvloer nemen om te zien hoe andere bedrijven werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Kijkje bij Heineken in Etten-Leur
Bij Heineken werden de bezoekers rondgeleid door Martin Prins, teamleider logistiek. Er was onder anderen een drietal mensen aan de slag, die werk uitvoeren dat in verschillende gradaties is aangepast. Eén van deze medewerkers heeft zich over een langere periode ontwikkeld tot volleerd orderpicker. Hij rijdt de groep bezoekers geroutineerd en veilig voorbij met een order verzameltruck.
De bezoekers kregen ook de gelegenheid om met de medewerkers in gesprek te gaan. Over de aanpak en succesfactoren konden zij met hun vragen terecht bij Martin en de adviseurs van het WerkgeversServicepunt.

Verhalen uit de praktijk
“Opmerkelijk is het enthousiasme van de mensen die een kans krijgen bij Heineken”, vertelt Martin. “Hun ontwikkeling neemt vanaf het moment dat ze hier binnenkomen echt een vlucht. Als team en als leidinggevende besteedt je er natuurlijk de nodige aandacht aan maar daar krijg je als organisatie dan ook veel voor terug. Daar haal ik veel voldoening uit. In de praktijk hebben we mooie succesverhalen maar natuurlijk gaat het ook wel eens minder goed. Dat kun je met reguliere medewerkers trouwens ook hebben en we leren daar met z’n allen van.”
Heineken heeft landelijk al heel lang in haar beleid verankerd dat kansen worden geboden aan mensen met een beperking, legt Martin uit. “Met WVS, praktisch onze buren hier in Etten-Leur, hebben we een langdurige samenwerking. Een recente ontwikkeling is dat we speciale werktafels hebben laten maken door WVS om sorteerwerkzaamheden op de emballage afdeling lichter en overzichtelijker te maken.”

De betrokken organisaties
Heineken Groothandel heeft een distributiecentrum in Etten-Leur waar circa 70 mensen werken. Elke dag worden horeca ondernemers en andere afnemers bevoorraad vanuit een breed en diep assortiment. Meer informatie: www.heinekenhoreca.nl/heineken-groothandel

WerkgeversServicepunt West-Brabant bundelt werkgeversdienstverlening. Partners zijn: 16 gemeenten, UWV en 3 SW-bedrijven. Meer informatie: www.wspwestbrabant.nl

De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging is een ondernemerscollectief in Zuid-Nederland en het regionale netwerk van VNO-NCW. Meer informatie: www.bzw.nl

WVS is het leerwerkbedrijf (ook wel SW-bedrijf genoemd), gevestigd in West Noord-Brabant. Voor 9 gemeenten werkt WVS dagelijks met 3000 medewerkers die zij gericht ontwikkelt naar zo regulier mogelijk werk op de arbeidsmarkt. Meer informatie: www.wvs.nl

jan-willem-van-merode

Jan-Willem van Merode

Detacheringsconsulent WVS/Adviseur Werkgeversdiensten WSP West-Brabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *