“Voordat we kozen voor WOL brachten wij het werk naar WVS. Je bleef op en neer rijden.”

Marijke werkt al jaren naar volle tevredenheid op locatie bij Royal talens
Marijke werkt al jaren naar volle tevredenheid op locatie bij Royal talens

“WVS is bijna een onderdeel van Royal Talens (voormalig Bruijnzeel-Sakura). Zo worden de mensen ook behandeld. We trakteren elkaar als we jarig zijn, sommigen vieren hier hun afscheid als ze met pensioen gaan. De medewerkers van WVS hebben hier hun eigen toko en regelen alles zelf. En natuurlijk is er wel overleg maar we zitten er niet constant bovenop”. Leo Nieuwland, manager Planning en Logistics van Royal Talens vertelt over zijn ervaringen met Werken op Locatie.

Bruijnzeel-Sakura is een van de eerste bedrijven die er in de samenwerking met WVS voor koos om de mensen naar hun bedrijf te halen. Zij deden op dat moment al zo’n 20 jaar zaken met WVS en brachten de producten naar de werkplaatsen in Bergen op Zoom, Roosendaal en Rucphen. “Je bleef op en neer rijden. Om de kosten te beperken hebben we voorgesteld om WVS binnen te halen”. Leo was een van de aanjagers. “Samen met de toenmalige leiding van WVS hebben we dit samen op poten gezet”. Tot volle tevredenheid van beide kanten. De term Werken op Locatie was toen nog onbekend maar dat was wel precies wat er gebeurde.

Wat haal ik binnen
Leo betitelt WVS als een flexibele organisatie. Het principe van Werken op Locatie bespreekt hij ook wel eens met andere bedrijven. Dat moet hij regelmatig nader uitleggen. “Veel bedrijven weten niet dat WOL bestaat. Ze kennen de mogelijkheden niet en denken dan “wat haal ik binnen”. Wij hadden natuurlijk al ervaring met inpakwerk ter plaatse, we kenden de mensen en hun manier van werken. Dat voelde al vertrouwd”. In oktober 2016 is Bruijnzeel-Sakura gefuseerd met Royal Talens uit Apeldoorn.
Vanuit een eerdere samenwerking is ook Royal Talens gaan uitbesteden bij sociale werkplaatsen.

Een lijntje
Je ziet dat mensen er soms huiverig voor zijn om op locatie te werken. Maar je ziet net zo vaak dat mensen, als ze hun plekje gevonden hebben, niet meer weg willen. Ze voelen zich thuis, zitten lekker in hun vel. Doordat ze zich verbonden voelen met het bedrijf gaat de productiviteit omhoog. Marijke Demmers werkt inmiddels al 12 jaar via WVS bij Royal Talens. Ze zou niet anders meer willen. “Ik heb het hier echt naar mijn zin. Soms werk ik alleen en soms werk ik met 3 collega’s in een “lijntje”, bijvoorbeeld als we potloden of stiften moeten inpakken. Dan levert ieder zijn aandeel in dat proces”. De werkzaamheden zijn heel divers. Het gaat wel altijd om in- en ompakwerk maar toch is er voldoende afwisseling.
“Het ene moment ben je inktpatroontjes van vulpennen aan het afwegen, dan weer ben je bezig met het inpakken van 9 pennen die in een bepaalde volgorde in een etui moeten zitten”, vertelt Marijke. Kwaliteitscontroleurs checken of het goed gaat. Zo houden ze elkaar scherp en de klant tevreden.

Klik
Als je Leo vraagt waarom hij bedrijven zou adviseren om ook te kiezen voor Werken op Locatie is zijn antwoord duidelijk. “Je zou het in elk geval moeten overwegen vanwege het sociaal aspect. Dit hoort er bij, deze mensen moeten ook hun mogelijkheden hebben om tot de arbeidsmarkt toe te treden”. Dat Leo tevreden is moge duidelijk zijn. “Wij hebben er weinig omkijken naar. Dat is voornamelijk de verdienste van de werkleiding die WVS meelevert. Zij zorgen voor de directe aansturing op de werkvloer. Het enige wat je nodig hebt is een klik. Bij ons is die klik er al vanaf het eerste begin”. Leo lacht: “dat lijkt heel bijzonder maar is eigenlijk heel vanzelfsprekend”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *