“Het naar buiten begeleiden van onze werknemers neemt een vlucht”

“Het ‘Flying team’ bestaat nu een klein jaar, het doel was om onze industriële medewerkers in een flexibel team naar buiten te brengen. De overheid wil dat medewerkers méér naar reguliere banen worden begeleid, maar daar zitten werkgevers niet altijd op te wachten.” Jeroen Brouwers is Accountmanager bij WVS, en heeft aan de wieg gestaan aan het ‘Flying team’ van WVS, dat haar naam heeft te danken aan de flexibele inzet: “Zeker in onze regio zitten veel bedrijven met wisselende hoeveelheden werk, zoals de logistiek. We wilden dus een flexibele groep opzetten, die bij verschillende bedrijven verschillende werkzaamheden doen. En het ‘Flying team’ neemt letterlijk een vlucht.”

Wat houdt het ‘Flying team’ in voor WVS-medewerkers?

“Het ‘Flying team’ bestaat uit een groep medewerkers uit onze industriële vestigingen met vaak de grootste afstand tot de arbeidsmarkt binnen WVS. Met het ‘Flying team’ kunnen we medewerkers op locatie bij bedrijven, die op dat moment een project hebben, flexibel inzetten. Soms zijn ze zelfs bij twee werkgevers op één dag actief. Belangrijk is dat ze een team vormen, het gaat niet om individuele detacheringen.”

“We hebben overigens wel de mogelijkheid gekregen om een individuele detachering via het team te realiseren, door een lid van het ‘Flying team’ zelfstandig te plaatsen bij een bedrijf, wat voor deze medewerker een behoorlijke verandering betekent. Onze werkleiders bezoeken hem vaak, zodat ze hem kunnen helpen met deze verandering om te gaan.”

Dat lijkt me een hele stap?

“Die jongen is vorige week begonnen, het was wel even slikken omdat hij oorspronkelijk met een groepje bekenden op locatie stond. Er was dus wat koudwatervrees, maar door alle begeleiding zie je dat hij langzaam geadopteerd wordt en zelf ook de lol ervan in gaat zien. Niet alles kan slagen, maar als je het niet probeert kan je het nooit weten.”

“Het is een stap die bij WVS drie jaar geleden veel moeilijker gezet kon worden. In het verleden zouden we iemand detacheren voor een zo lang mogelijke periode, daar wijken we nu van af. En dat kunnen we dankzij het ‘Flying team’. Het zijn stapjes, misschien kan hij straks geheel individueel aan de slag. En dat is echt een vooruitgang in zijn ontwikkeling.”

Waarom kiezen bedrijven die flexwerkers zoeken voor jullie?

“Bedrijven kiezen voor ons omdat ze goede ervaringen hebben, of omdat ze goede verhalen hebben gehoord. Maar soms ook vanuit sociaal oogpunt, omdat ze goed willen doen. Het kan echter ook zijn dat ze iemand kennen die bij de doelgroep hoort, of die bij ons werkt. Maar ze kunnen meestal niet kiezen voor een specifieke persoon, we zoeken de beste medewerker bij de beschikbare vacature. En tegenwoordig kan dat dus ook met behulp van het Flying team.”

“Subsidie is geen optie, we vragen een marktconforme prijs. Het Flying Team heeft veel voordelen, we zetten hele groepen neer inclusief leidinggevende, dus je hoeft alleen die leidinggevende de opdracht te geven. Ook richten we de werkruimte zo in dat het werk “lean” uitgevoerd kan worden. Hierbij heeft WVS de mogelijkheid rollerbanen, dozensluiters en ander middelen in te zetten waar nodig.”

Hoe beoordelen opdrachtgevers jullie?

“We horen vaak van opdrachtgevers dat de output vergelijkbaar of soms zelfs beter is dan dat van uitzendbureaus, vaak is dit wel afhankelijk van de fysieke belasting van onze medewerkers bij de activiteiten. Het unieke aan het Flying team is dat het een totaalplaatje is voor de vraag in de markt en we dus méér dan alleen uitzendkrachten bieden.

“Het ‘Flying team’ verlaagt ook de drempel: bedrijven komen in contact met ons, en de teamleden zijn ambassadeurs natuurlijk. Het team krijgt een soort etalagefunctie, omdat we mensen via het ‘Flying team’ met het bedrijfsleven in contact brengen. In de toekomst willen we die etalagefunctie versterken, het ‘Flying team’ wordt dan een soort kweekvijver voor het bedrijf waar ze werken. En dan worden teamleden misschien wel in dienst genomen, direct of via het uitzendbureau.”

“Mijn mening is dat je het bedrijfsleven eerst iets moeten kunnen bieden, voordat je iets moet willen. Anders kom je niet eens binnen. En zonder
bedrijfsleven valt er niets te vliegen en te ontwikkelen voor ons team.”

jeroen-brouwers

Jeroen Brouwers
Accountmanager WVS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *